EN DEL AV MITT LIV

Pensionär…

Jaha, vad ska jag göra nu då?

Det stod inte på förrän jag fick brev från PRO och jädrans va arg jag blev. Tänkte kontakta dem och fråga om de tror att alla äldre gillar att t.ex. göra en utflykt med en massa gamlingar. Herregud jag ville inte umgås med pensionärer jag ville umgås med yngre människor för jag kände mig absolut inte som en pensionär som åker på bussresor och dricker kaffe och äter bullar. Så töntigt, tänkte jag. Jag var fortfarande full av idéer och tänkte inte låta mig påverkas av idéfattiga stillasittande pensionärer som kanske jobbat på samma ställe hela sitt liv. De kan naturligtvis ha nåt intressant att berätta de också, men ändå.

Nu vaknade mitt

filmintresse till liv igen

Minnen som dyker upp.

Egen sjukvårdsmottagning

Under min utbildning till undersköterska så gick jag praktik hos en Diakonissa. Hon var sjuksköterska i grunden. Efter praktiken så undrade hon om jag ville vikariera för henne i sex veckor. Hon hade sjukvårdsmottagning varje dag på förmiddagarna. På eftermiddagarna gjordes hembesök runt om i Falu stad. Herregud jag var ju inte ens färdigutbildad undersköterka än. Det var mycket som jag inte hade behörighet att göra. Intramuskulära injektioner t.ex. Jag lånade böcker och läste om det sedan fick jag testa på diakonissan genom att ge henne en intramuskulär injektion med B12 i skinkan. Det gick utan komplikationer. Hon skulle gå i god för mig under min tid som “diakonissa”. På ett ställe skulle en man ha en injektion i båda skinkorna sedan skulle man skriva sitt namn i en bok. Där stod Dr Hedlund på alla rader. Oj, va ska jag skriva då? Jag skrev bara mitt namn och inget annat. Det skulle också plockas ur en *prolapsring ur två damers allra heligaste region. När jag kom till min första dam, en liten tunn kvinna, tyckte jag synd om henne för att jag var man. Men vid sjätte och sista gången jag kom hade hon köpt sockerdricka och bakelse som hon ville bjuda på för hon tyckte det var så tråkigt att jag inte skulle komma mer. Bra betyg tänkte jag. Många besök handlade om vård av bensår. Diakonissan själv använde groblad för att få såren att läka. Så det var jag också tvungen att göra. En annan patient som jag inte glömmer var en Säterpatient. Där blev jag varnad för att jag kunde få en stekpanna eller dyl i skallen när jag ringde på. Men turligt nog så hände det aldrig. Vi kom bra överens. På mottagningen var det alltid fullt i väntrummet. Där injicerade jag bl.a. adrenalin på en man. Tror att det var 1 ml och man fick bara trycka in ett streck i minuten så varje injektion tog 10 minuter. Om man kör in det för fort så skenar hjärtat. En annan jag kommer ihåg var en A- lagare som hade stygn över hela hjässan som skulle tas. Jag letade efter en spetsig sax men hittade bara en trubbig vilket innebar att jag var tvungen dra upp stygnen lite onödigt långt för att få in saxen och klippa. Gjorde nog lite ont men den alkoholiserade mannen var helt tyst under “operationen”. En kvinna från Vika ringde och undrade om jag ville undersöka hennes bröst för hon hade känt knölar där. Jag sa att jag inte var någon läkare så du får ringa din läkare. Nej, hon var stressad för bussen skulle gå snart så hon ville komma. Ja du är välkommen sa jag. Kvinnan kom och jag undersökte hennes bröst och kände lite knölar, eller ojämnhter lite här och där. Jag ringde hennes doktor som var Dr Forssling och berättade. Han sa att hon är lite inbillningsjuk men skicka henne till mig du. Ja, jag måste i alla fall säga att jag kände mig som en doktor själv när jag gick ut i väntrummet i min vita rock och sa: Varsågod nästa!

En film som jag redigerade kommer

jag särskilt ihåg trots att jag inte

filmade själv

Filmen handlar om 1800 talets storheter.

Såsom Selma Lagerlöf August Strindberg

H C Andersen Carl Larsson m.fl.

År 2003 redigerade jag en hel del filmer till estetelever på Haraldsboskolan i Falun. Bl.a. en film som tre tjejer spelat in med en liten videokamera. De hade filmat med att hålla kameran i 90 gr vinkel för de tyckte det blev mindre skakigt då. Jag satt en hel vecka på kvällarna och redigerade filmen. Den skulle ju också vändas så man slapp ligga ner och titta. Dåvarande museichefen Hans Sjöberg var speaker i filmen. Sedan var det så att Dalaradion skulle intervjua dessa tre tjejer. Jag visste vilken tid och jag stod då på en trappstege i min nya köksutställning och väntade spänt på sändningen. Den började. Reporter Jon frågade: Det här ser ju proffsigt ut, har ni verkligen gjort allting själv? Pulsen stiger. det är nu de säger mitt namn. - Ja, vi har gjort allting själv säger tjejerna i kör. Det kändes som om jag sjönk rakt igenom golvet med stege och allt. kan det gå när man gör saker utan att ta betalt. Hade jag tagit betalt så hade de varit tvungen att nämna mitt namn. Jag fick ju i alla fall vara med i eftertexten eftersom det var jag som skrev den också. Ja, ja, de var ju unga och karriärsugna så jag förlåter dem. De var i vilket fall som helst väldigt duktiga i sina roller i filmen.
Mitt mångsidiga arbetsliv av Leif U Hagström
1800 talets storheter från 2003
“ En selma i facet”
Cecilia Forrs idag etablerad skådespelare
Akvarellmålaren En film om konstnär Gösta Backlund från 2001
“ En selma i facet “
dfdh fdfbf flofo lonfuf gigfh djdjd dfdh fdfbf  dfdh fdfbf flofo  dfdh fdfbf flof ssff  fo  sui  dfdh fdfbf flofo  dfdh fdfbf flofo  dfdh fdfbf flofo
Green screen studion
Nja, det mesta fungerade i alla fall
Har ju hållit på med att göra film av och till ända från åttiotalet. Än en gång byggde jag nu om en lackeringsverkstad till videostudio. Och denna gång blev det en mer avancerad studio med green screen och modern teknik som var lättare att jobba med.
Detta har jag bl.a. filmat: Disneykavalkad “ Ser du stjärnan i det blå “ Folkets hus Falun Rännstensungar Borlänge musikteater Nils Karlsson Pyssling Folkets hus Falun Djungelboken Borlänge musikteater Good Night Sweetheart Borlänge musikteater Hairspray Lindberghallen Djurås 25 års jubileum Lindberghallen Djurås 30 års jubileum Swing Models Div. Talangtävlingar uder ca. 12 år Cabarét VT Haraldsboskolan 2011 Akvarellmålaren 2001 En film om konstnär Gösta Backlund På åttiotalet detta: Sim SM 1983 Lugnet Falun Falu Ringrace 1982 Cykeltävling Falun “Cabban” 1984 ? Café Cabarét Falun Hedemora TT Jubileumslopp 1983 Dala Hus Företagspresentation Falu Hus Företagspresentation Coca Cola reklam Dalecarlia Cup Borlänge Gymnosgalan 1983 Lugnet Falun Midsommar i Svärdsjö från mitten på åttiotalet Pulka fabrikör i Säter Revyer m.m.

Flera minnen dyker upp….

En trevlig man kommer jag särskilt ihåg. Han var unik på det sättet att han köpt tjänster av mig i tre av mina företag. Detta helt slumpmässigt för vi kände inte varandra så det var inga kompisaffärer. Den första kontakten var när jag höll på att lackera bilar. Han hade skrapat i hela sidan på sin fina BMW så den fixade jag till och lackade, Den andra gången hade jag Falu Videoproduktion. Då beställdes en film om temadagar på Folkets hus. Björn var då ansvarig för K-konsults verksamhet i Dalarna. Så där var jag och filmade en hel dag. Tredje affärskontakten var när jag bedrev Warbo kök. Han hade flyttat till en fin egendom vid sjön Varpan och behövde nu ett nytt kök. Då blev det så att jag fick det uppdraget också. Men jag tror inte att han kände igen mig från de tidigare jobben jag gjort till honom. Dessutom köpte min hustru en gul Toyota Celica på en bilfirma här i Falun en gång och vem hade ägt den bilen tidigare då, jo just det, Björn Åkerblom. Jo, apropå Folkets hus. Nu kommer jag ihåg att jag filmat en gång till där. Det gällde ett föredrag om alkohol och idrott som systembolaget hade ordnat. Har även filmat Nils Karlsson Pyssling samt ser du stjärnan i det blå i Folkets hus. En Mussikavalkad. Båda producerade av Swing Produktion. Dvs Pigge Hesselman och Eva Sundberg. Var nära att få göra en reklamfilm om vårt solarie med två kända profiler, nämligen Bengt Polo Johansson, känd radioprofil samt med Åke Strömmer känd sportkommentator och duktig textskrivare för bl.a. revyer. Båda solade på vårt solarie och vi tog en kaffe och snackade lite om denna filmidé. Ja, de var tveksamma eftersom det kanske skulle strida mot deras anställningsavtal. Men de sa inte nej utan skulle fundera. Men det rann så småningom ut i sanden..Och det kanske var lika bra det. Jag var ju inget proffs på den typen av produktioner vi den tiden. Men det hade ju varit en kul utmaning eftersom jag gillar sånt som jag inte vet om jag klarar och enda sättet att få klarhet i det är ju att testa!

Pensionär…

Jaha, vad ska jag göra nu då?

Det stod inte på förrän jag fick brev från PRO och jädrans va arg jag blev. Tänkte kontakta dem och fråga om de tror att alla äldre gillar att t.ex. göra en utflykt med en massa gamlingar. Herregud jag ville inte umgås med pensionärer jag ville umgås med yngre människor för jag kände mig absolut inte som en pensionär som åker på bussresor och dricker kaffe och äter bullar. Så töntigt, tänkte jag. Jag var fortfarande full av idéer och tänkte inte låta mig påverkas av idéfattiga stillasittande pensionärer som kanske jobbat på samma ställe hela sitt liv. De kan naturligtvis ha nåt intressant att berätta de också, men ändå.

Nu vaknade mitt filmintresse till

liv igen

År 2003 redigerade jag en hel del filmer till estetelever på Haraldsboskolan i Falun. Bl.a. en film som tre tjejer spelat in med en liten videokamera. De hade filmat med att hålla kameran i 90 gr vinkel för de tyckte det blev mindre skakigt då. Jag satt en hel vecka på kvällarna och redigerade filmen. Den skulle ju också vändas så man slapp ligga ner och titta. Dåvarande museichefen Hans Sjöberg var speaker i filmen. Sedan var det så att Dalaradion skulle intervjua dessa tre tjejer. Jag visste vilken tid och jag stod då på en trappstege i min nya köksutställning och väntade spänt på sändningen. Den började. Reporter Jon frågade: Det här ser ju proffsigt ut, har ni verkligen gjort allting själv? Pulsen stiger. det är nu de säger mitt namn. - Ja, vi har gjort allting själv säger tjejerna i kör. Det kändes som om jag sjönk rakt igenom golvet med stege och allt. Herregud, jag hade suttit en vecka till sent på kvällarna för att göra en film av alla deras klipp. Film som skall vändas rätt, ljud som skall redigeras och flyttas hit och dit. Så kan det gå när man gör saker utan att ta betalt. Hade jag tagit betalt så hade de varit tvungen att nämna mitt namn. Jag fick ju i alla fall vara med i eftertexten eftersom det var jag som skrev den också. Ja, ja, de var ju unga och karriärsugna så jag förlåter dem. De var i vilket fall som helst väldigt duktiga i sina roller i filmen. En av aktörerna var Cissi Forss idag en etablerad skådespelare.

Flera minnen dyker upp….

En trevlig man kommer jag särskilt ihåg. Han var unik på det sättet att han köpt tjänster av mig i tre av mina företag. Detta helt slumpmässigt för vi kände inte varandra så det var inga kompisaffärer. Den första kontakten var när jag höll på att lackera bilar. Han hade skrapat i hela sidan på sin fina BMW så den fixade jag till och lackade, Den andra gången hade jag Falu Videoproduktion. Då beställdes en film om temadagar på Folkets hus. Björn var då ansvarig för K-konsults verksamhet i Dalarna. Så där var jag och filmade en hel dag. Tredje affärskontakten var när jag bedrev Warbo kök. Han hade flyttat till en fin egendom vid sjön Varpan och behövde nu ett nytt kök. Då blev det så att jag fick det uppdraget också. Men jag tror inte att han kände igen mig från de tidigare jobben jag gjort till honom. Dessutom köpte min hustru en gul Toyota Celica på en bilfirma här i Falun en gång och vem hade ägt den bilen tidigare då, jo just det, Björn Åkerblom. Jo, apropå Folkets hus. Nu kommer jag ihåg att jag filmat en gång till där. Det gällde ett föredrag om alkohol och idrott som systembolaget hade ordnat. Har även filmat Nils Karlsson Pyssling samt ser du stjärnan i det blå i Folkets hus. En Mussikavalkad. Båda producerade av Swing Produktion. Dvs Pigge Hesselman och Eva Sundberg. Var nära att få göra en reklamfilm om vårt solarie med två kända profiler, nämligen Bengt Polo Johansson, känd radioprofil samt med Åke Strömmer känd sportkommentator och duktig textskrivare för bl.a. revyer. Båda solade på vårt solarie och vi tog en kaffe och snackade lite om denna filmidé. Ja, de var tveksamma eftersom det kanske skulle strida mot deras anställningsavtal. Men de sa inte nej utan skulle fundera. Men det rann så småningom ut i sanden..Och det kanske var lika bra det. Jag var ju inget proffs på den typen av produktioner vi den tiden. Men det hade ju varit en kul utmaning eftersom jag gillar sånt som jag inte vet om jag klarar och enda sättet att få klarhet i det är ju att testa!
Har ju hållit på med att göra film av och till ända från åttiotalet. Än en gång byggde jag nu om en lackeringsverkstad till videostudio. Och denna gång blev det en mer avancerad studio med green screen och modern teknik som var lättare att jobba med.
Under min utbildning till undersköterska så gick jag praktik hos en Diakonissa. Hon var sjuksköterska i grunden. Efter praktiken så undrade hon om jag ville vikariera för henne i sex veckor. Hon hade sjukvårdsmottagning varje dag på förmiddagarna. På eftermiddagarna gjordes hembesök runt om i Falu stad. Herregud jag var ju inte ens färdigutbildad undersköterka än. Det var mycket som jag inte hade behörighet att göra. Intramuskulära injektioner t.ex. Jag lånade böcker och läste om det sedan fick jag testa på diakonissan genom att ge henne en intramuskulär injektion med B12 i skinkan. Det gick utan komplikationer. Hon skulle gå i god för mig under min tid som “diakonissa”. På ett ställe skulle en man ha en injektion i båda skinkorna sedan skulle man skriva sitt namn i en bok. Där stod Dr Hedlund på alla rader. Oj, va ska jag skriva då? Jag skrev bara mitt namn och inget annat. Det skulle också plockas ur en *prolapsring ur två damers allra heligaste region. När jag kom till min första dam, en liten tunn kvinna, tyckte jag synd om henne för att jag var man. Men vid sjätte och sista gången jag kom hade hon köpt sockerdricka och bakelse som hon ville bjuda på för hon tyckte det var så tråkigt att jag inte skulle komma mer. Bra betyg tänkte jag. Många besök handlade om vård av bensår. Diakonissan själv använde groblad för att få såren att läka. Så det var jag också tvungen att göra. En annan patient som jag inte glömmer var en Säterpatient. Där blev jag varnad för att jag kunde få en stekpanna eller dyl i skallen när jag ringde på. Men turligt nog så hände det aldrig. Vi kom bra överens. På mottagningen var det alltid fullt i väntrummet. Där injicerade jag bl.a. adrenalin på en man. Tror att det var 1 ml och man fick bara trycka in ett streck i minuten så varje injektion tog 10 minuter. Om man kör in det för fort så skenar hjärtat. En annan jag kommer ihåg var en A-lagare som hade stygn över hela hjässan som skulle tas. Jag letade efter en spetsig sax men hittade bara en trubbig vilket innebar att jag var tvungen dra upp stygnen lite onödigt långt för att få in saxen och klippa. Gjorde nog lite ont men den alkoholiserade mannen var helt tyst under “operationen”. En kvinna från Vika ringde och undrade om jag ville undersöka hennes bröst för hon hade känt knölar där. Jag sa att jag inte var någon läkare så du får ringa din läkare. Nej, hon var stressad för bussen skulle gå snart så hon ville komma. Ja du är välkommen sa jag. Kvinnan kom och jag undersökte hennes bröst och kände lite knölar, eller ojämnhter lite här och där. Jag ringde hennes doktor som var Dr Forssling och berättade. Han sa att hon är lite inbillningsjuk men skicka henne till mig du. Ja, jag måste i alla fall säga att jag kände mig som en doktor själv när jag gick ut i väntrummet i min vita rock och sa: Varsågod nästa!

Minnen som dyker upp

Egen sjukvårdsmottagning

En film som jag redigerade kommer jag särskilt

ihåg trots att jag inte filmade själv

Filmen handlar om 1800 talets storheter.

Såsom Selma Lagerlöf August Strindberg

H C Andersen Carl Larsson m.fl.

Nja, det mesta fungerade i alla fall
Detta har jag bl.a. filmat: Disneykavalkad “ Ser du stjärnan i det blå “ Folkets hus Falun Rännstensungar Borlänge musikteater Nils Karlsson Pyssling Folkets hus Falun Djungelboken Borlänge musikteater Good Night Sweetheart Borlänge musikteater Hairspray Lindberghallen Djurås 25 års jubileum Lindberghallen Djurås 30 års jubileum Swing Models Div. Talangtävlingar uder ca. 12 år Cabarét VT Haraldsboskolan 2011 Akvarellmålaren 2001 En film om konstnär Gösta Backlund På åttiotalet detta: Sim SM 1983 Lugnet Falun Falu Ringrace 1982 Cykeltävling Falun “Cabban” 1984 ? Café Cabarét Falun Hedemora TT Jubileumslopp 1983 Dala Hus Företagspresentation Falu Hus Företagspresentation Coca Cola reklam Dalecarlia Cup Borlänge Gymnosgalan 1983 Lugnet Falun Midsommar i Svärdsjö Pulka fabrikör i Säter Revyer m.m.